Välj rätt braskamin.

Tips från Heta och från oss:

Utbudet av braskaminer är stort, men det är inte betydelselöst vilken braskamin du väljer.
Innan du bestämmer dig för en modell bör du fundera på följande fem frågor:

  1. Hur stor ska din braskamin vara?
    Ska braskaminen vara din primära värmekälla eller bara ett komplement till din nuvarande värmekälla, där du först och främst vill njuta av den öppna elden? Svaret är avgörande för ditt val av braskamin. Braskaminens effekt mäts som ett kW-värde. kW är ett uttryck för den mängd värme kaminen avger. En tumregel säger att 1 kW kan värma ett rum på 10 – 20 kvadratmeter med normal takhöjd, beroende på husets isolering. Värdet “kW vid test” visar den effekt kaminen är godkänd med, vid en standardiserad EN-kontroll. Tänk på att om du köper en för stor braskamin kan det leda till att man eldar med för låg lufttillförsel, så att förbränningen inte blir optimal.
  2. Ska du välja strålvärme eller konvektionsvärme?
    De flesta nya kaminer är tillverkade enligt konvektionsprincipen, där luft cirkulerar mellan en inre och en yttre stålhätta. När luften blir varm stiger den och värmer upp rummet. En konvektionskamin ger en jämn värme och får stå närmare brännbara material än en strålkamin. Du ska därför noga tänka över var din braskamin ska stå. Strålvärme kaminen ger mer intensiv värme och kan passa bra i mindre rum.
  3. Plåt eller gjutjärn?
    Både plåt och gjutjärn är utmärkta material för tillverkning av braskaminer och spisinsatser.  Fördelningen beror på hållbarhet och design.

    4. Vill du ha stål, kakel, granit eller täljsten?
    Braskaminer är tillverkade i stål och gjutjärn. Du kan dessutom välja att bekläda din kamin med stålsidor, keramik, täljsten, limestone, granit eller sandsten i flera varianter. Ditt val beror på vilken stil och design du önskar. En kamin som bara är tillverkad i stål eller gjutjärn, blir snabbare varm än en kamin med keramik eller täljsten. Men den svalnar istället snabbare när elden brunnit ut. Kakel och speciellt täljsten tar lite längre tid att värma upp, men istället håller de värmen lång tid efter du slutat elda. De lite större täljstenskaminerna håller värmen i många timmar efter avslutad eldning och håller huset/villan varmt hela natten, så det är skönt på morgonen när du stiger upp.

    5. Vilken förbränningsteknik ska din braskamin ha?
    För din ekonomis och miljöns skull ska du fundera över hur din braskamin brinner. Vi rekommenderar HETA, deras helt unika dimensionering av brännkammare och tillhörande luftvägar gör att CO2 och skadliga partiklar reduceras till ett absolut minimum. HETAs moderna förbränningsteknik Clean Burn är extra effektiv och avlägsnar sotpartiklar på glasluckan och genom rökkanalerna. När du tänder uppstår genast en sund och behaglig strålvärme genom de stora glasrutorna och kort därefter börjar konvektionssystemet att fördela värmen och stämningen i rummet och angränsande lokaler.